capsicum annuum


Capsicum annuum (capsicum = kapselvormig, annuum = eenjarig) is de botanische naam van een plantensoort uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Hoewel de naam eenjarig suggereert, is de plant wel degelijk meerjarig onder de goede omstandigheden. Capsicum annuum is commercieel belangrijk als leverancier van paprika en van sommige chilipepers. Als bij vele cultuurplanten is de soortomgrenzing enigszins vaag. Volgens de Flora of China moeten de planten die soms Capsicum frutescens genoemd worden wel degelijk tot deze soort gerekend worden.


De soort komt van nature voor in Zuid-Amerika. Spanjaarden brachten de vrucht naar Europa, waarna deze in verschillende landen populair werd. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Nederlanders de plant (en de vrucht) uit West-Indië (het tegenwoordige Suriname) naar Nederlands Oost-Indië (het tegenwoordige Indonesië) gebracht om in plantages te verbouwen, als aanvulling op en vervanging van de ronde korrelpeper, die een andere 'hete' stof bevat, namelijk piperine. Net als piperine werkt de werkzame stof van deze plant, capsaïcine, conserverend. Deze rode pepers werden vooral verbouwd op het eiland Lombok, waaraan deze pepers hun Indonesische naam danken (lomboks).


De Turken hebben mogelijk de peper geïntroduceerd in Hongarije (Hongarije heeft lange tijd deel uitgemaakt van het Groot Ottomaanse Rijk). In Hongarije is verder gekweekt tot de inmiddels als paprika bekende variëteiten. De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, waarin het peper betekent.[1] De naam paprika is (in Hongarije) een verzamelnaam voor zowel rode, gele, geelwitte, lichtgroene tot donkergroene, zowel scherpe en zoete, en zowel de smalle puntige vormen tot de stompe, meer opgeblazen vormen. (wikipedia)Bolivian purple


Hot cherry pepper


Peperocino di campagna


Cayenne "ring of fire"


Jalapeño green


Thai hot


Cayenne yellow


Jalapeño orange


Penis pepper


Fresno


Maya mix


Bird pepper